Over mij

Al sinds jongs af aan schilder ik. Terwijl mijn broertjes buiten speelden, pakte ik er een potlood of pen bij en ging ik schetsen. En eigenlijk kun je wel stellen dat de Cuneratoren in Rhenen de oorzaak van alles is. Op tienjarige leeftijd zette ik deze voor het eerst op papier en daarmee was het écht begonnen. Overal waar ik liep zag ik bijzondere gebouwen en was ik alweer bezig met nadenken over vanuit welke hoek ik die op papier kon zetten. Als ik mooie plaatjes in tijdschriften zag, tekende ik ze na, van pentekeningen van landschappen tot personen zoals André van Duin en Michiel de Ruyter. Al snel begon ik ook met schilderen en volgde ik een aquarelcursus.

Cuneratoren, op 10-jarige leeftijd getekend (1974).

Iets wat me nog goed bijstaat was toen het water in ’95 hoog stond in Kesteren. We zijn geëvacueerd naar Elst, waar we bij hele vriendelijke mensen mochten verblijven. Daar had ik weinig te doen en toen er een krant binnenkwam met als voorpaginafoto het hoge water bij de Cuneratoren, tekende ik die na. Ik gaf het aan de mensen waar we verbleven en ik vind het prachtig om te zien dat die tekening nog steeds in een lijst in hun woonkamer pronkt.

Door de jaren heen ben ik ook maquettes gaan maken. Die maquettes, dat begon óók weer met de Cuneratoren. Een andere maquette die ik erg bijzonder vond om te maken, was van het Koningshuis van Frederik V van de Palts. Hoewel dat gebouw in Rhenen er al eeuwen niet meer staat, mocht ik deze in het klein namaken aan de hand van wat er bekend over was en de bouwtekeningen. Dat was een hele eer en ik vond het geweldig om die historie weer onder de aandacht te mogen brengen.

Je kunt wel stellen dat het creatieve tekenen en schilderen altijd een rode draad door mijn leven is. Toen ik als tienjarig jongetje die Cuneratoren op papier zette, had ik nooit kunnen denken dat ik inmiddels zo’n 250 (pen)tekeningen en 300 schilderijen op mijn naam heb staan. Elk nieuwe schilderij of tekening staat voor mij weer voor hernieuwde inspiratie. Dat vind ik éxtra leuk: experimenteren. Het schilderen van een canvasdoek óp doek, of bijvoorbeeld een schilderij bestaande uit diverse houtlagen voor een 3d-effect.

Inmiddels durf ik mezelf beeldend kunstenaar te noemen van realistische en levensechte schilderijen. Aan de hand van een goede foto kan ik daar in opdracht een prachtige grote weergave van maken op een materiaalsoort naar wens. Oók met een net iets mooiere blauwe lucht, een getrimde heg of een weggepoetst verkeersbord.

Cees Verhaaf